Όπως ανακοινώθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2020, το Ελληνικό Κράτος και η UNICEF συμφώνησαν από κοινού στην ίδρυση ενός μόνιμου Γραφείου του Οργανισμού στη χώρα. Αυτό περιλαμβάνει την πλήρη εντολή της UNICEF στην Ελλάδα, η οποία μεταφράζεται στην παροχή στήριξης και άμεσης συνεργασίας με τα Κράτη Μέλη του Οργανισμού για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους έναντι των παιδιών, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού (CRC), την οποία η Ελλάδα επικύρωσε το 1993.
Ως εκ τούτου, το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα επεκτείνει την υποστήριξή του σε όλα τα κρατικά ιδρύματα και τους κρατικούς φορείς που έχουν ρόλο να διασφαλίσουν ότι και τα δύο εκατομμύρια παιδιά στη χώρα μπορούν να απολαμβάνουν πλήρως τα δικαιώματά τους.
Μέχρι σήμερα, η UNICEF έχει έρθει σε επαφή με σειρά κρατικών φορέων, συμπεριλαμβανομένων των Υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Παιδείας, Μετανάστευσης, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων με γνώμονα ζητήματα όπως η αναδοχή και η αποϊδρυματοποίηση, η συμπεριληπτική εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς, η ανάπτυξη των δεξιοτήτων και των ευκαιριών πρόσβασης στον κόσμο της εργασίας και της επιχειρηματικότητας για τους νέους, καθώς και η διερεύνηση επιλογών για την πλήρη εξασφάλιση πόρων και χρηματοδοτήσεων για τα παιδιά τα επόμενα χρόνια.
Το πεδίο της συνεργασίας καλύπτει αρχικά τις ακόλουθες θεματικές ενότητες:
Περαιτέρω δραστηριότητες καλύπτουν θέματα όπως η βία στα σχολεία, ο εκφοβισμός στο διαδίκτυο, η δημιουργία πόλεων φιλικών προς τα παιδιά και πολλά άλλα.
Μάθετε περισσότερα για το έργο της UNICEF στην Ελλάδα εδώ.
Το Εργαστήριο Μελέτης Διδασκαλίας και Διάδοσης της Ελληνικής Γλώσσας και της Πολυγλωσσίας (ΕΜΔΔΕΓΠ) ιδρύθηκε το 1999 (ΦΕΚ 146/14-7-1999) και πήρε το σημερινό του όνομα το 2016 (ΦΕΚ 454/24-2-2016). Από το 2010 Διευθυντής του είναι ο Καθηγητής Γιώργος Ανδρουλάκης. Η ιστοσελίδα του Εργαστηρίου είναι εδώ: http://greeklanglab.pre.uth.gr.
Το Εργαστήριο αποτελεί κόμβο κοινωνιογλωσσολογικής και γλωσσοδιδακτικής έρευνας, σε στενή συσχέτιση με εκπαιδευτικές προτάσεις και παρεμβάσεις. Βασικοί στόχοι του είναι η εκπόνηση υψηλού επιπέδου βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας στα πεδία της ελληνικής γλώσσας και της πολυγλωσσίας, με τη δημιουργία ενός ελκυστικού ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, καθώς και η παραγωγή γνώσης σε δράσεις με ερευνητικές ομάδες με κοινά ή συμπληρωματικά ενδιαφέροντα. Τα μέλη του Εργαστηρίου έχουν δημοσιεύσει πολλά βιβλία και άρθρα σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους με κριτές.
To ΕΜΔΔΕΓΠ φιλοξενείται σε δύο χώρους του Πανεπιστημίου Θεσασλίας στον Βόλο, με συνολική επιφάνεια 65 τ.μ. Θέτει στη διάθεση των μελών του δανειστική βιβλιοθήκη με πάνω από 2.000 έντυπα και 800 ηλεκτρονικά βιβλία, αρχείο οπτικοακουστικού υλικού και τράπεζα εξοπλισμού ερευνητικής παρατήρησης. Ο εξοπλισμός πληροφορικής του περιλαμβάνει 6 σταθμούς εργασίας, οι οποίοι είναι διαθέσιμοι στους χρήστες για τη διαχείριση δεδομένων.
Η έρευνα που εκπονείται στο EMΔΔEΓΠ επικεντρώνεται σε τέσσερις κατευθύνσεις:
Πρόσφατα/τρέχοντα έργα του ΕΜΔΔΕΓΠ είχαν/έχουν ως παραδοτέα ή αποτελέσματα:
Τα τελευταία 10 χρόνια το ΕΜΔΔΕΓΠ έχει χρηματοδοτηθεί από:
Το ΕΜΔΔΕΓΠ έχει τιμηθεί δύο φορές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών.
weaved by web2social